четвер, 1 серпня 2019 р.

«У будинку без ліфта може статися самогубство!». Як написати скаргу так, щоб її задовольнили


Днями я верталася додому темної пори. І з прикрістю відмітила, що в троєщинському парку між вул. Закревського та просп. Ватутіна не горить жодного ліхтаря. Це збентежило мене. Адже судова практика свідчить, що багато насильницьких злочинів вчиняється саме в неосвітлених або недостатньо освітлених місцях.

Тому із самого ранку через мобільний додаток Контактного центру міста Києва 1551 мною було подано скаргу з приводу цього. В зверненні я не просто попросила забезпечити належну роботу ліхтарів у парку. А й прямо зазначила, що відсутність освітлення в парку може призвести до підвищення злочинності на його території.

Що ж дає такий радикальний і, на перший погляд, нічим невиправданий крок? По-перше, він перетворює місцеву проблему на національний рівень. Тепер це — не якісь «подумаєшнепрацюючі» ліхтарі на Троєщині, а причина погіршення криміногенної ситуації в Україні в цілому.

По-друге, тут є прив’язка бездіяльності муніципальних служб з обслуговування об’єктів благоустрою до майбутніх злочинів. Я ніби кажу їм, що кожна вбита, зґвалтована чи пограбована людина буде на їхніх руках, якщо вони не виконають свого обов’язку із забезпечення освітлення парку.

І по-третє, даний аргумент слугує попередженням не лише самим муніципальним службам, а й міській владі, яка мусить проконтролювати вирішення даної ситуації. Інакше вже її представники будуть тими, хто допустили вчинення злочинів, оскільки не зреагували на повідомлення про темний парк. Таке собі «Слухайте і не кажіть, що ви не чули!».

Те саме стосується і речей, які іншим здаються неважливими, а для нас вони мають значення. Так, зламаний єдиний ліфт у дев’ятиповерхівці для одних стає приводом зайнятися спортом, а для інших — перетворює квартиру на клітку. Адже людина пенсійного віку або мама з дитиною у візочку, які живуть вище першого поверху, не зможе щодня виходити на прогулянку.

Наявність повноцінного пандусу на вході до жилого будинку багатьом українцям здається простою забаганкою. А для учасника бойових дій, який повернувся з АТО/ООС в інвалідному візку, така конструкція є життєвою необхідністю. Адже до того, як він подався захищати наші з вами домівки, він працював, годував свою родину, зустрічався з друзями. І для цього йому не потрібно було чекати, доки хтось допоможе спуститися зі сходів.

Відсутність ліфта у п’ятиповерховому жилому будинку не є проблемою для більшості його мешканців. Однак підлітка з інвалідністю, який живе на третьому поверсі, це може зробити замкненим і ображеним на цілий світ.

Тому, аби посадовець подивився на проблему вашими очима та відчув свою відповідальність за її вирішення, ситуацію варто висвітлити під мікроскопом. Нагадати, що муха може набувати розмірів слона.

Наприклад, подаючи заявку на ремонт ліфта, зазначити, що його несвоєчасний ремонт спричинить незаконне позбавлення волі людей літнього віку та мешканців з дітками у візочках. До того ж, відсутність можливості мати щоденну прогулянку негативно впливає на здоров’я дітей. Таким чином ви натякаєте диспетчеру, що зволікання з ремонтом буде не лише злочином, передбаченим ст.146 Кримінального кодексом України, а й порушенням прав дітей.

Вимагаючи встановити пандус, варто підкреслити, що захисник Вітчизни, не має змоги самостійно вийти з дому, тому може зануритися в депресію та (не приведи Господи!) накласти на себе руки. Такий аргумент проігнорувати важко, оскільки згідно з Конституцією України людина, її життя і здоров'я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

А звернення до місцевої влади із заявою про заміну квартири на помешкання в обладнаному будинку батьки підлітка з інвалідністю можуть аргументувати негативним впливом умов проживання на його психологічний стан. Адже не маючи змоги спуститися в двір чи піти до школи і поспілкуватися з ровесниками, дитина опиняється відрізаною від світу та відчуває себе нікому не потрібною.

Наведені приклади стосуються лише найближчого середовища, оскільки саме з нього треба починати глобальні зміни. Але принцип написання інших скарг, заяв і пропозицій може бути таким самим. Маленька проблема може мати великі наслідки.

Немає коментарів:

Дописати коментар