середу, 14 серпня 2019 р.

Що робити, аби уникнути боргу за мікрокредитом?


У моїй адвокатській діяльності трапляються смуги. Це періоди, коли люди звертаються з питань на одну й ту саму тему. Одного тижня українці розлучаються, ділять дітей і майно та відсуджують аліменти. Іншого місяця – воюють з МСЕКами за групу інвалідності чи право на працю.

Однак останні місяці зо два надпопулярними є звернення за консультацією “Взяли мікрокредит, а віддати не можемо. Що робити?”. При цьому причини виникнення заборгованості часто схожі: “тяжкі сімейні обставини”, “захворів я/дитина” тощо.

Так от, варто знати, що згідно зі ст.625 Цивільного кодексу України (ЦК України) відсутність грошей у боржника не звільняє його від обов’язку погашення кредиту. А хвороба не є обставиною непереборної сили (“форс-мажор”), тому теж не звільняє боржника від внесення чергового платежу.

Зате названі факти можуть стати підставою до розстрочення чи відстрочення виплат за кредитом. Річ у тім, що ст.651 ЦК України дозволяє змінити умови договору за згодою його сторін. А строк погашення кредиту є однією з обов’язкових умов такого договору.

Тому якщо ви припускаєте, що не зможете своєчасно сплатити кошти, зверніться до кредитора з письмовою заявою. В ній варто, по-перше, висловити готовність виконувати взяті на себе зобов’язання. Це покаже, що ви є добросовісним боржником і нікуди не збираєтесь ховатися.

По-друге, зазначити, що, на  жаль, зараз у вас склалися обставини, які не дозволяють вам погасити кредит у строк, у договорі. При цьому перелічити такі обставини і, за можливості, додати копії документів, що їх підтверджують.

По-третє, зазначити строк, коли ви зможете внести черговий платіж, і розмір останнього.

По-четверте, попросити відстрочити або розстрочити вам виконання зобов’язання за договором.

І по-п’яте, підкреслити, що дана заява є способом мирного врегулювання питання погашення кредиту ще до виникнення заборгованості. Якщо ж спір з цього питання таки постане, ви готові до судового його вирішення. При цьому попросити не передавати вашу справу колекторам, оскільки їхні методи суперечать законодавству України.

Дієвість такої заяви підвищується, якщо її подати:
а) до настання дня внесення платежу за договором;
б) не до відділення кредитора, а на його емейл або поштовим відправленням.

Задовольнити подібне звернення чи ні – справа кредитора. Зате в суді воно стане доказом вашої спроби урегулювання договірних відносин і того, що ви нагадували кредитору про незаконність дій колекторів.

Немає коментарів:

Дописати коментар