понеділок, 12 листопада 2018 р.

Хочете знати, що робить держава? Запитайте її!






Серед українців завжди знайдеться багато незадоволених владою. Причому безнадійно, до розпачу незадоволених. Будь-який крок Президента України, чиновників чи законодавців сприймається не просто критично, а буквально вороже. Від громадян часто можна почути: «Та вони там роблять, що хочуть!», «Все одно нас ніхто не запитує!», «Та хто ж вам скаже!» і «Ми не можемо на це вплинути!». І улюблене: «У нас тут не Європа!».

Однак такі громадяни часто забувають, — а часто відверто не бажають знати, — що демократія, про яку вони чують по телевізору, не закінчується оголошенням результатів виборів Президента чи депутатів. Законодавство України містить безліч механізмів впливу на чинну владу. Про них ми і поговоримо на цьому тижні.

Почнемо з того, що влада не зможе нічого зробити без Вашого відома, якщо Ви будете цікавитися діяльністю своїх обранців. А таке право у Вас є, і закріплено воно в Законі України «Про доступ до публічної інформації». Так, згідно з його статтею 19 запитувати інформацію про діяльність суб’єктів владних повноважень, - яких цей Закон називає розпорядниками інформації, - Ви можете незалежно від того, стосується вона Вас особисто чи ні. При цьому в запиті не обов’язково зазначати адресу свого проживання. Можна замінити її адресою електронної пошти. Тобто запит на публічну інформацію є знеособленим, а тому представники влади не мають права просити у Вас його обґрунтування або відмовляти в наданні інформації на підставі того, що вона Вас не стосується.

Наприклад, Вам сусіди емоційно розповідають, що через «кляту медичну реформу» ті, у кого немає субсидії, тепер мусять платити за виклик «швидкої» 300 гривень. Аби перевірити цю інформацію, Ви можете зробити до МОЗ запит про те, чи справді виклик швидкої медичної допомоги здійснюється за рахунок пацієнта. Якщо так, то з якої дати діє таке правило? І просите надати документ, яким така платна послуга запроваджена.

Або Ви прочитали гнівну статтю про скасування Урядом декрету для батьків і заміну його нянями за 1500 гривень. У такому разі зробіть запит до Кабміну щодо прийняття такого рішення, а також усіх документів, пов’язаних з його розробкою та прийняттям, включаючи протокол відповідного засідання.

Однак необхідно пам’ятати, що цей чудовий і простий механізм контролю чинної влади працює лише за Вашої активності. Ви можете отримати потрібний Вам звіт про діяльність чиновників, головне, бути небайдужим до життя своєї країни. Іншими словами, якщо Ви вважаєте, хтось дорвався до влади і за Вашою спиною робить щось всупереч Вашим інтересам, просто не давайте їм це зробити.

Звісно, є інформація з обмеженим доступом. Тому про те, до якої інформації можна обмежити доступ, а до якої — ні, я розповім Вам завтра.


Немає коментарів:

Дописати коментар