середа, 28 листопада 2018 р.

Для встановлення пандусу в багатоповерхівці дозвіл мешканців не потрібен







Мешканці українських багатоповерхівок свято вірять у два міфи, пов’язаних із встановленням пандусів на вході в їхній будинок.

Перший з них розповідає, що пандус треба встановлювати лише в тих будинках чи під’їздах (парадних), де живуть люди з інвалідністю.

Згідно з другим — для встановлення пандусу необхідний дозвіл мешканців будинку. І, якщо бодай хтось із них проти цього, то встановлювати пандус не можна.

Необхідно знати, що обидва ці твердження є абсолютною неправдою, яка вперто поширюється працівникам ЖЕКів та інших структур, що володіють житловим фондом та/чи утримують його, з метою позбутися зайвої роботи.

Так, встановлення пандусу передбачено п.6.2 розділу 6 ДБН В.2.2-17:2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення», чинних з 1 травня 2007 року (надалі — ДБН з доступності). Згідно з розділом 3 цих ДБН маломобільні групи населення (МГН) — люди, що відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуги, необхідної інформації  або при орієнтуванні в просторі. До них віднесені не лише особи з інвалідністю, а й люди з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, люди старшого (похилого) віку, люди з дитячими колясками тощо.

Тобто пандус може стати в пригоді як бабусі з паличкою, якій важко здолати навіть одну сходинку, так і молодому чоловікові з поламаною ногою. Як вагітній жінці, якій на 8-му місяці вагітності важко підніматися і спускатися сходами, так і татові немовлят-двійнят, який виводить їх на прогулянку в подвійному візочку.

«Ну, тато — чоловік! Має бути сильним і піднімати візок з немовлятами на раз-два! Йому має бути соромно просити пандус!», — скажете Ви. Але, по-перше, тато може мати інвалідність або бути худорлявим і невисоким на зріст, через що відчувати труднощі.
По-друге, піднімати візок, до того ж, подвійний не зовсім безпечно. А ДБН з доступності визначає доступними для МГН такі будинки і споруди, у яких реалізований комплекс архітектурно-планувальних, інженерно-технічних, ергономічних, конструкційних і організаційних заходів, що відповідають нормативним вимогам щодо забезпечення доступності і безпеки МГН.
З цього випливає, що пандус повинен бути встановлений незалежно від того, чи здатний представник МГН здолати сходи самостійно чи ні. До того ж, ДБН є нормативним актом, затвердженим Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 2 листопада 2006 року №362, а тому підлягає обов’язковому виконанню на всій території України. Відмова у встановленні пандусу через відсутність дозволу мешканців будинку, як і ненадання ними такого дозволу суперечить ДБН з доступності та порушує право маломобільного населення на свободу пересування.

Саме знання про ці норми дозволить Вам змусити відповідні структури обладнати багатоповерхівку таким необхідним елементом доступності, як пандус, навіть якщо в ній немає мешканців з інвалідністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар