середа, 7 листопада 2018 р.

Їздити до суду за сотні кілометрів тепер не обов'язково


Вас викликають до суду за сотні кілометрів від рідної оселі, а Ви мама малолітньої дитини? Чи маєте інвалідність? Чи є спеціалістом або експертом, який не може на довго відлучатися з робочого місця? Або відбуваєте покарання у вигляді позбавлення волі?

Тепер процесуальне законодавство передбачає право участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли суд визнає явку учасника процесу обов’язковою. Поки що це право можна реалізувати лише в приміщенні найближчого до Вас суду, тому проблему доступності будівель судів для маломобільних груп населення це наразі не вирішить.

Однак норми:

- ч.3 ст.212 ЦПК України;

- ч.3 ст.197 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України);

- ч.3 ст.195 Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ), —

передбачають участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Коли таке Положення буде затверджено, люди, яким важко з’явитися до суду, зможуть бути «присутніми» в засіданні з дому або з робочого місця.

Цікаво, що Кримінальний процесуальний кодекс України використання власних технічних засобів для проведення відеоконференції не передбачає.

Немає коментарів:

Дописати коментар