пʼятниця, 23 листопада 2018 р.

Недоступність житла є підставою до взяття на квартоблік




Усі ми звикли думати, що на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов (квартоблік), ставлять лише тих, хто живе великими сім’ями на маленькій жилій площі. При цьому таку думку нам уперто навіюють працівники відділів квартобліку.

Однак є випадки, коли особа підлягає постановці на облік і при достатній жилій площі. Про них посадовці не просто замовчують, а й категорично заперечують їх існування.

Тим не менш, в законодавстві вони прописані і стосуються невідповідності житла потребам особи з інвалідністю. Так, згідно з ч.ч.1–4 ст.30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» жилі приміщення, займані особами з інвалідністю або сім'ями, у складі  яких вони є, під'їзди, сходові площадки будинків, в яких мешкають особи з інвалідністю, мають бути обладнані спеціальними засобами і пристосуваннями відповідно до індивідуальної програми реабілітації, а також телефонним зв'язком.
Обладнання зазначених жилих приміщень здійснюється органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, у віданні яких знаходиться житловий фонд.
Обладнання індивідуальних жилих будинків, в яких проживають особи з інвалідністю, здійснюється підприємствами, установами і організаціями, з вини яких настала інвалідність, а в інших випадках — відповідними органами місцевого самоврядування. У разі невідповідності житла особи з інвалідністю вимогам, визначеним висновком медико-соціальної експертизи, і неможливості його пристосування до потреб особи з інвалідністю може провадитись заміна жилої площі.

А для такої заміни житла органами місцевого самоврядування потрібно що? Правильно! Взяття таких осіб на квартоблік.

Відповідно ж до ч.2 ст.34 Житлового кодексу УРСР, — досі чинного і навіть не перейменованого, — громадяни визнаються потребуючими поліпшення житлових умов і з інших підстав, ніж перелічені в частині першій цієї ж статті.

Тобто припустимо, в розділі 7 «Соціальна та побутова реабілітація» ІПР буде зазначено стілець для ванни, а його ніде встановити через малу площу ванної кімнати або ним неможливо скористатися, бо людина на візку не може проїхати через вузькі двері. Тоді потрібно отримати відповідь компетентних структур про те, що переобладнати приміщення неможливо, і разом з ІПР подати ці документи до відділу квартобліку.

Відмову у взятті на квартоблік можна оскаржити до суду. При цьому нормою п.9 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» осіб з інвалідністю І та ІІ груп, а також законних представників дітей з інвалідністю звільнено від сплати судового збору.

Немає коментарів:

Дописати коментар