понеділок, 12 листопада 2018 р.

Про відповідальність роботодавця за ейджизм і сексизм



Кожного разу, шукаючи роботу, в оголошеннях про вакансії українці бачать вимоги щодо віку (ейджизм) та статі (сексизм) кандидатів. При тому, що заборона дискримінації за цими ознаками закріплена в ст.2-1 Кодексу законів про працю України (КЗпП) і чинна з 26 листопада 2015 року, тобто майже три роки.

У зв’язку з цим хочу нагадати, що згідно зі ст.265 КЗпП за таке правопорушення роботодавець несе відповідальність у вигляді штрафу в розмірі мінімальної заробітної плати, яка на даний час становить 3723 гривні. Відповідно до п.2 Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2013 р. №509, штрафи накладаються:

- Головою Держпраці (Державної служби України з питань праці — Н.М.), його заступниками;

- начальниками управлінь і відділів Держпраці та їх заступниками (з питань, що належать до їх компетенції);

- начальниками територіальних органів Держпраці та їх заступниками;

- керівниками виконавчих органів міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та їх заступниками.

Тобто саме до цих органів і посадових осіб можна звертатися зі скаргами на розміщення роботодавцем оголошення про вакансію, що містить дискримінаційні умови щодо віку і статі кандидатів.

Немає коментарів:

Дописати коментар